In 2030 moet het energie verbruik in de tuinbouw 45% verlaagd zijn ten op zichte van 2020. Dit staat beschreven in het energieconvenant glastuinbouw. Bij Maarel Orchids gaan wij hier nog een schepje bovenop doen, door de doelstelling van 2030 al te realiseren in 2026. De komende jaren willen wij ieder jaar 10% minder energie verbruiken. Dit wordt een uitdaging, maar zeker niet onmogelijk!

 

De eerste stappen zijn gezet. In januari zijn er bij ons twee verschillende dimbare LED-Installatie geplaatst. Een Full LED en een Hybride Systeem. In totaal 750 lampen!

Doordat deze lampen ook nog eens dimbaar zijn kunnen we daarmee nog meer besparen op elektra. Dankzij onze biosensoren hebben wij veel meer inzicht gekregen in de lichtopname van de Phalaenopsis tijdens de teelt. Zo kunnen wij op momenten dat ze het niet nodig hebben de lampen dimmen.

Wij wekken zelf onze elektra op. Door deze elektrabesparing besparen wij dus ook op gas. Tijdens een volledige dag belichten stoten wij 4% minder CO2 uit. Zo geeft deze transitie direct een bijdrage aan een verlaging van onze CO2 Footprint.

Omdat LED verlichting veel minder warmte uitstoot moeten we het warmte verlies compenseren. We vervangen één van onze bestaande schermdoeken door een schermdoek die warmte veel beter vasthoudt. Zo kunnen we het klimaat nog beter sturen. Door dit nieuwe schermdoek sorteren we ook gelijk voor op de nieuwe lichtuitstoot regels die gaan gelden vanaf 2025.

Nieuwsbrief Q1 2023 | Jennifer Oudshoorn
×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.