Duurzaamheid

Zo duurzaam mogelijk werken, van verpakking tot gewasbeschermingsmiddelen. Het is een van onze belangrijkste drijfveren. We recyclen grondstoffen, wekken onze eigen energie op en zijn duurzaam gecertificeerd.

We streven naar een maximaal circulair productieproces. Op deze manier werken we aan een duurzaam schap bij onze klanten.

Wat we nú doen, heeft gevolgen voor later.

Image

Eigen energie voorziening.

Met onze twee warmtekrachtkoppelingen (WKK’s) wekken wij onze eigen energie op. De warmte die daarbij vrijkomt gebruiken we in de kassen. Het surplus van de opgewekte elektriciteit leveren we terug aan het net, ter aanvulling op momenten dat er een tekort aan elektriciteit ontstaat die wordt opgewekt uit zonne- of windenergie.

Met onze jaarproductie voorzien we alle huishoudens van Maasdijk twee jaar van stroom. Dit komt jaarlijks neer op ruim 4000 huishoudens.

Image
Image

Climate control.

Wij beheersen ziekten en plagen door het klimaat in de kassen te sturen. Zo hoeven we geen gewasbeschermingsmiddelen gedurende de teelt in te zetten.

Het gewasbeschermingsprogramma zorgt voor een duurzame aanpak en waar nodig zetten we natuurlijke vijanden in.

Energie besparen.

Energiezuinig telen en tegelijk een optimale productie halen: dat is Het Nieuwe Telen. Door dit toe te passen besparen wij 15% energie.

Wij maken bijvoorbeeld gebruik van maar liefst 3 schermdoeken. Door deze op de juiste manier in te zetten voorkomen wij uitstraling tegen het koude kasdek en besparen wij warmte.

Image
Image
Image

OCAP

We maken deel uit van het OCAP-netwerk.

CO2 wordt afgevangen bij onder andere Shell Pernis en Alco en aan ons geleverd als voedingsstof voor onze Phalaenopsis. Zo hoeven we hier niet onnodig aardgas voor te verstoken.

Gesloten teelt systeem.

Een nieuwe zelfbedachte ontwikkeling bij Maarel Orchids is het opvangen en recyclen van het condenswater van de koelinstallatie. Hierdoor lozen we jaarlijks 10.000 m3 minder water op het riool.

Daarnaast recyclen we regen- en gietwater, zodat we in belangrijke mate zelfvoorzienend zijn. Ook recirculeren we van ons eigen afvalwater, hierbij filteren we de gebruikte meststoffen eruit, en kunnen wij deze hergebruiken.

Image
Image

Recycling.

We reduceren en scheiden ons afval en bijna alle reststromen worden verwerkt in nieuwe producten.

Onze partner zet zich in om 100% van het afval te recyclen en te zorgen voor een gesloten keten, zij werken aan een ondersteuningsplan over hergebruik, recycling en het tegengaan van verspilling.

FSC

Onze planten groeien op boomschors(bark), waarmee we de potten afvullen. Dit product zorgt voor een goede afwatering en voldoende lucht voor de wortels.

De boomschors wordt geleverd met een FSC (Forest Stewardship Council) keurmerk, wat betekent dat de boomschors afkomstig is uit bossen die gegarandeerd op duurzame wijze worden behouden voor toekomstige generaties.

Image
Image

Duurzaam verpakken

Onze trays zijn van gerecycled plastic, de etiketten worden gemaakt van houtvezels en hebben het FSC-keurmerk. Door de composteerbare coating is het etiket waterafstotend en plasticvrij.

Wij kiezen dus niet voor de goedkoopste verpakkingsmaterialen, maar maken ook hier evenwichtige keuzes.

Meer weten? Neem contact met ons op.

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.