Geschiedenis

In 1978 startte Arno van der Maarel met kwekerij Zijdeland in De Lier. Hier kweekte hij snijgerbera’s samen met zijn vader.

Toen hij in 1982 trouwde met José zette het stel samen de onderneming voort. In 1990 begonnen ze met het kweken van Cymbidiumorchideeën. De kwekerij werd hierdoor al snel te klein, in 1997 verkasten ze daarom naar een groter exemplaar. Met een kleine vier hectare extra kwam er ook een kleine teelt Anthuriums en potphalaenopsis bij. Deze laatste werd al snel de hoofdteelt. In 1999 werd het bedrijf dan ook omgedoopt tot Maarel Orchids.

Om ruimte te geven aan automatisering kocht het bedrijf in 2006 een tuinbouwkavel in Maasdijk. Deze nieuwe 7.5 hectare werd in 2008 in productie genomen. In de daaropvolgende jaren werden er kassen bijgebouwd en ontstond de huidige 9.5 hectare.

Drie van de kinderen van Arno & José hebben geen ambitie om in het bedrijf te treden. Wel willen zij net als hun ouders het bedrijf voortzetten en vanaf de zijlijn betrokken blijven. De oprichting van een Stichting Administratiekantoor (STAK) in 2013, voorziet in deze wens.  

De familie neemt in 2019 na 22 jaar afscheid van de kwekerij aan de Zijtwende in De Lier zodat zij zich volledig kan focussen op één locatie, de Lange Kruisweg in Maasdijk.

Op 1 januari 2020 traden Arno en José van der Maarel terug en nam commercieel directeur René Vissers de algehele leiding van Maarel Orchids over. René loodste het bedrijf door een aantal turbulente jaren heen. Duurzaamheid vormt de rode (groene) draad en staat absoluut op nummer één. In 2023 neemt René Vissers afscheid van het bedrijf, maar de duurzame weg die hij met Maarel Orchids is ingeslagen wordt verder vervolgd.

In oktober 2023 bestaat Maarel Orchids dan alweer 45 jaar en brengen zij een prachtig magazine uit ter ere van dit jubileum.  
Angela Mutters – van der Maarel, één van de dochters van Arno & José treedt in 2023 toe tot het familiebedrijf als HR Business Partner en mag na enkele maanden het stokje overnemen van René Vissers en zij wordt benoemd tot de nieuwe Algemeen Directeur van Maarel Orchids. Hiermee treed zij in de voetsporen van haar ouders en is Maarel Orchids opnieuw een familiebedrijf.

Image
×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.