De vraag vanuit de markt luidt: een veenvrij geteelde Phalaenopsis. Omdat wij deze vraag zo goed mogelijk willen beantwoorden zijn we gestart met verschillende testen.

Voor het telen van Phalaenopsis is zo droog mogelijk en luchtig substraat heel belangrijk. De orchideeën houden namelijk niet van natte voeten en het mag ook niet te zout zijn. Ons mengsel bestaat voor 81% uit bark. Bark houdt bijna geen water vast en bevat amper voedingstoffen. Door de grove korrels ontstaat er een mooi luchtig mengsel. Daarom maken wij graag gebruik van een grote hoeveelheid bark.

Droog en luchtig zijn niet de enigste eigenschappen wat een goed mengsel moet bevatten. Om te zorgen voor groei, heb je een kleine buffer nodig die wel water en voedingstoffen vasthoudt. Daarom voegen wij voor de andere 19% veen toe. Veen bevat geen hoge voedingswaarde maar zorgt wel voor een goede water en voedingstoffen buffer. Door de stevigheid zorgt het voor stabiliteit van de plant in de pot.

Het aanbod in veen is groot en wordt al meer dan 80 jaar gebruikt in de tuinbouw. Het is betrouwbaar en flexibel in de teelt. Omdat de perceptie bestaat dat er veel CO2 vrijkomt bij veenwinning en natuurgebieden worden aangetast, worden er vraagtekens gezet bij het gebruik van veen.  Het aandeel veen wat wij gebruiken is erg laag en wij hebben de Milieu-impact van ons substraat laten berekenen. De C02-footprint van het door ons gebruikt substraat valt in de klasse van 100% veenvrij substraat.

Ondanks de resultaten van deze berekening nemen wij de vraag vanuit onze klanten heel serieus en zijn wij gestart met een aantal testen op zoek naar eventuele alternatieve. Deze testen worden aan harde eisen onderworpen. De water en voedingstoffen buffer moet hetzelfde zijn en het mag geen gevolgen hebben voor de kwaliteit en ontwikkeling van de plant. Daarnaast is het belangrijk dat het aanbod groot genoeg is en stabiel het hele jaar door.

Op de vraag, kunnen jullie veenvrij een Phalaenopsis telen, hebben wij het antwoord nog niet. Wij kunnen wel zeggen dat de krachtigste drijfveer binnen Maarel Orchids is en blijft; een duurzaam geteelde Phalaenopsis met zo min mogelijk belasting voor het milieu, mens en maatschappij.

Jennifer Oudshoorn | Artikel uit nieuwsbrief Tradefair November 2022

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.