Al zolang er Phalaenopsis bij Maarel Orchids de docks uitrijden, is Alphons al werkzaam binnen ons team. Het bedrijf is geen geheim voor hem en daarom bekleedt hij bij ons de functie van KAM-coördinator. Hij is ervoor verantwoordelijk dat het bedrijf volgens de hoogste kwaliteitsstandaarden opereert en dat werknemers in het bedrijf hun werk veilig en met het oog voor het milieu kunnen uitvoeren. Ook zorgt Alphons ervoor dat onze bedrijfsprocessen zo zijn ingericht dat het milieu er geen schade van ondervindt en dat de arbeidsomstandigheden niet leiden tot ongelukken of beroepsziektes.

“Duurzaamheid, een mooi woord, maar wordt vaak alleen voor het imago gebruikt. Daar willen wij niet aan. We proberen ook écht met duurzaamheid bezig te zijn, vóór het ons opgelegd wordt. Het mogen gebruiken van het keurmerk Planet Proof is daar het bewijs voor. Stichting Milieukeur (SMK) beheerd het keurmerk, dat vooral bekend is uit de voedselproductie. SMK hanteert bovenwettelijke normen die ze jaarlijks bijstellen. En daar hebben we maar mee te dealen. De sierteelt met het Planet Proof keurmerk vormen we maar een ½ % in hectares van alle Planet Proof productie.  Dan mag je toch wel stellen dat we voorloper zijn.”

“Met de op papier gestelde klimaatdoelen en de druk vanuit de gassector door de situatie rond Rusland en Oekraïne, hebben we zeker te maken, maar eigenlijk zijn we ons al langer aan het oriënteren waar we kunnen besparen op gas, elektriciteit, water en het gebruik van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Het laatste door gebruik te maken van biologische middelen en natuurlijke bestrijders van plagen. Water en meststoffen besparen we door 100% recycling. Lozen mag en doen we niet meer. Met dit hele pakket zijn we al veel duurzamer dan 5 à 10 jaar geleden. We hebben al tweemaal de CO2-footprint van het eindproduct laten vaststellen. Een derde maal is aanstaande. Alles voor het milieu.”

“En daar houdt het niet op. We zijn in gesprek met collega-kwekers om van elkaar te leren, en volgen cursussen over duurzaamheid om kennis op te doen waar nog meer winst voor het milieu is te behalen. Daarnaast zitten we in trajecten voor nieuwe energiebesparende schermdoeken, LED verlichting, onderzoeken we de mogelijkheden van zonnepanelen en informeren we ons zelf over de toekomst van bijvoorbeeld warmtepompen en de toekomst van waterstof als brandstof voor onze WKK’s.”

“Duurzaamheid is een doel, al zal het nog even duren voor we bij de eindstreep zijn.”

 

Maarel Orchids Maasdijk medewerkers

Alphons Alsemgeest| Artikel uit Nieuwsbrief Q2 Mei-2022

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.