Martin Smaal bekleedt sinds augustus 2023 de rol van Interim Directeur bij Maarel Orchids, wat betekent dat de koers van ons bedrijf wordt voortgezet onder zijn dagelijkse leiding. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee. Maar wie is Martin eigenlijk? Lees hieronder het verhaal van onze interim directeur Martin Smaal.

Hallo, leuk dat ik me via deze weg kan voorstellen aan de klanten en relaties van Maarel Orchids! Mijn naam is Martin Smaal, 56 jaar en gelukkig getrouwd met Gerriëtte. Samen hebben we vier kinderen (3 jongens en 1 meisje) in de leeftijd van 18 tot 28 jaar.

Phalaenopsis producent in hart en nieren

Wellicht klinkt mijn naam bekend in de oren. Het produceren van de prachtige orchidee is mij inderdaad niet vreemd. Tot eind 2022 ben ik verbonden geweest aan familiebedrijf SO Natural waar ik in de rol als algemeen directeur ruim 15 jaar koers heb gegeven aan dit bedrijf. Je kunt dus wel zeggen dat de liefde voor het produceren van Phalaenopsis bij mij diep geworteld is. Door veranderende omstandigheden is besloten deze onderneming te staken. Een stevige stap, maar wel de juiste voor het bedrijf. Op het moment dat de afronding zijn einde naderde ben ik in contact gekomen met Maarel Orchids, en ben ik door de STAK benaderd om op de positie van vertrekkend Algemeen directeur René Vissers op interim basis op te vullen.

Van concurrent naar dagelijkse leiding

Deze vraag had ik in eerste instantie niet aan zien komen, en is ook bijzonder gezien het feit dat Maarel Orchids een jaar geleden nog een conculega was. De gesprekken die volgden gaven echter inzichten dat er kansen liggen waar ik veel energie van krijg, waardoor het uiteindelijk een logische stap bleek om leiding te geven aan deze mooie onderneming.

Koers & focus

De huidige marktomstandigheden dwingen ons om keuzes te maken om stijgende kosten in een veranderende markt het hoofd te bieden. Het assortiment van Maarel Orchids staat als een huis. De hoge mate van data-driven telen is echt bijzonder. Hierdoor kunnen we de retail bieden waar behoefte aan is: Phalaenopsis 12 cm tweetak met 14+ bloemen in een interessante kleurmix en vooral; uniforme partijen van goede kwaliteit. We werken voornamelijk op basis van lange termijn contracten met onze klanten, waardoor aantallen en vooral de kwaliteit gegarandeerd is. Dit is een USP waar wij ons mee blijven onderscheiden in de markt.

Energietransitie

Als tuinbouwsector hebben we de opdracht om in 2030 energie neutraal te telen. Maarel Orchids heeft als koers om dit in 2026 uiterlijk te realiseren. Een prachtige, maar ook stevige doelstelling die ons dwingt om stappen te zetten in de duurzaamheid. De led-belichting wordt momenteel geïnstalleerd, en in juli zijn er zonnepanelen bijgekomen. Ook het aardwarmte project biedt kansen op dit gebied waarmee we onszelf vol vertrouwen opstellen richting de toekomst, voor onze continuïteit en die van onze klanten.

Kennismaken?

De komende tijd staat voor mij in het teken van het kennismaken met de organisatie Maarel Orchids en haar klanten. Indien ik u nog niet ben tegengekomen in de afgelopen periode, wil ik u via deze weg van harte uitnodigen voor een kennismakingsgesprek. Kom bijvoorbeeld langs tijdens de Seasons Trade Fair (26-29 september bij KP Holland, Kasteelweg 16, Naaldwijk) waar Maarel Orchids een stand heeft en waar ik ook regelmatig aanwezig zal zijn. Om elkaar zeker te treffen zou ik u willen uitnodigen om vooraf een afspraak in te plannen middels een mailtje naar: martin@maarelorchids.nl.

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.